Het notariaat is een plaats waar je samenkomt om officiële documenten juridisch geldig te maken. Dit kan in veel verschillende situaties noodzakelijk zijn en voor veer uiteenlopende onderwerpen. In dit blogartikel ligt de focus op koppels en wanneer zij naar het notariskantoor moeten gaan.

Een samenlevingscontract

Gaan jullie als koppel voor het eerst samenwonen? Laat de liefde dat niet de realiteit in de weg staan. Het is helaas altijd een mogelijkheid in de toekomst dat de relatie geen stand houdt. Het is beter om hierop voorbereid te zijn, dan dat je achteraf met een groot financieel en praktisch probleem zit. Je kunt eenvoudig een samenlevingscontract opstellen, waarin je duidelijk biedt over de goederen en financiën bij een eventuele relatiebreuk. Wie blijft er wonen, wie krijgt de inboedel en hoe zit het met gezamenlijke contracten? Door dit op papier te hebben, kun je veel gedoe voorkomen.

Trouwen en scheiden

Zowel om een trouwakte te bevestigen, als om deze nietig te verklaren, is een notaris nodig. Je gaat naar het notariaat om jouw huwelijksakte te bevestigen. Hier kun je ook huwelijkse voorwaarden in opnemen. Hierin staat wie wat meebracht in het huwelijk en wie waar recht op heeft bij een eventuele scheiding. Het is wellicht iets minder romantisch dan in films en series, maar toch is het een realiteit waar je rekening mee moet houden. Mocht de huwelijksakte nietig worden verklaard door de notaris bij een echtscheiding, kunnen de huwelijkse voorwaarden voor een duidelijke verdeling zorgen van de goederen en meer.

Na een echtscheiding zal je het notariskantoor waarschijnlijk wel vaker bezoeken, wanneer jullie kinderen in het huwelijk hadden. De voogdij, alimentatie en meer wordt ook via het notariaat bevestigd en kan ook hier eventueel op een later moment worden gewijzigd.

Testament opstellen

Het leven verandert steeds. Daarom is het opstellen van een testament ook iets wat je waarschijnlijk vaker zult doen. Wanneer je trouwt, stel je al een testament op. Hierin kun je opgeven dat jouw partner de hoofdontvanger is jouw testament. Mochten jullie kinderen krijgen, dan is het ook weer verstandig om jullie testament aan te passen.

Je kunt als koppel vaak bij het notariaat komen. Er zijn genoeg officiële momenten waarbij de hulp van een notaris noodzakelijk is. Dit kan op vrolijke momenten, zoals een bruiloft of het kopen van een woning als stel, maar ook op minder mooie momenten kan het notariaat je verder helpen. Ook bij een scheiding, het aanpassen van het testament of het regelen van de voogdij en alimentatie is de hulp van de notaris onmisbaar.

Delen