Personen- en familierecht

Elke advocaat heeft zijn eigen specialisatie. Zo zijn er advocaten die gespecialiseerd zijn in arbeidsrecht, anderen zijn gespecialiseerd in letselschade, etc. Als u bijvoorbeeld gaat scheiden heeft u een advocaat nodig die gespecialiseerd is in personen- en familierecht.

Waar vindt u een advocaat die gespecialiseerd is in personen- en familierecht?

In elke stad en vaak ook in de wat grotere dorpen zijn wel advocatenkantoren gehuisvest. Nagenoeg elk advocatenkantoor heeft wel een of meerdere advocaten in dienst die gespecialiseerd zijn personen- en familierecht. Dit komt, omdat er helaas heel veel mensen een advocaat nodig hebben, omdat zij gaan scheiden. Sommige advocatenkantoren hebben zelfs een wachtlijst.

Wat doet een advocaat voor u?

Als u voor de eerste keer bij een advocaat komt, zal hij of zij met u uw zaak bespreken: wat is de situatie, wat wilt u, wat zijn uw verwachtingen, wat is wel of niet haalbaar, etc. Als jullie het eens zijn met elkaar, zal de advocaat aan u vragen om diverse documenten naar hem of haar te mailen. Daarna kan hij of zij echt aan de slag voor u. Als de tegenpartij ook een advocaat in de arm genomen heeft, zal uw advocaat contact opnemen met deze advocaat. Indien de tegenpartij geen eigen advocaat in de arm genomen heeft, neemt uw advocaat rechtstreeks contact op met de tegenpartij. Uw advocaat zal aan de (advocaat van de) tegenpartij aangeven wat uw wensen zijn. Indien de tegenpartij meewerkt en het eens is met u, kan alles snel afgewikkeld worden. Indien dit niet het geval is, zal uw advocaat met u overleggen over een eventuele middenweg. Komen jullie er echt niet uit, dan zal de zaak overgedragen worden aan de rechtbank. Dit is iets wat u uiteraard niet graag wilt, dus de advocaat zal er alles aan doen om er zelf met de (advocaat van de) tegenpartij uit te komen. Lukt dit niet, dan zal de rechter de zaak voor laten komen en een beslissing nemen in de zaak.

Wat kost een advocaat?

Hoe hoog de kosten van een advocaat zijn, hangt van diverse factoren af. Allereerst van uw salaris: als dit laag is, krijgt u een toevoeging. Een toevoeging is een vast bedrag wat u eenmalig betaalt en daar doet de advocaat alle werkzaamheden voor. Als uw inkomen wat hoger is, zal u een vast uurtarief moeten betalen aan de advocaat. Hoe meer werkzaamheden uw advocaat voor u doet, hoe meer u moet betalen. U kunt er voor kiezen om aan het einde van de zaak deze factuur in een keer te betalen, maar u kunt ook verzoeken om een maandelijkse factuur, zodat u niet in een keer een groot bedrag hoeft te betalen.

Succes met het vinden van de juiste advocaat en veel succes / sterkte!

Delen